søndag 27. april 2008

46 dager igjen...


Jeg har prøvd å finne en fin nedtellingsklokke til å ha på bloggen, så langt uten hell. Den jeg har på Facebook forteller meg imidlertid at det er 46 dager igjen til ferien!
Jeg er opptatt av å prøve å leve mest mulig i nuet, være i de situasjonene jeg er i der og da og ikke alltid lengte etter noe annet og bedre. Da er det så mye lettere å bli skuffet, og dessuten går en kanskje glipp av noe av det som skjer akkurat der og da. Likevel må jeg si: jeg gleder meg sånn til å reise!!! Om under to måneder sitter jeg og skravler med Juan, eller går rundt på Mercado Central og kjøper grønnsaker, eller sitter på caféen til Eloyda og drikker papayasmoothie, eller... Jeg vet ikke nøyaktig hva jeg skal når, og det er deilig. Jeg vet bare at jeg lander 13. juni om kvelden, forhåpentligvis får all bagasjen og blir hentet på flyplassen, og så får vi se! Latina-Ingvild er nemlig litt flinkere på å være spontan og legge vekk langtidsplanleggeren i seg. Jeg tror det er på tide at hun får dominere litt igjen...

torsdag 10. april 2008

Snop :)

Joda, jeg har reisehåndbøker fra Guatemala fra før. En liten Politiken og en liten Rough Guide. Men siden de er 6-7 år gamle og siden jeg bare ikke kunne la være (god unnskyldning, jeg vet...), har jeg i dag kjøpt denne:



Har allerede sittet på bussen og bladd i den og streket under litt her og der, samt moret meg litt over beskrivelser av kjente steder. Jeg kan nesten ikke skjønne at jeg sitter på flyet om litt over to måneder!!!

onsdag 9. april 2008

I fell in love with San Pedro...



Etter november 2003 tenker jeg alltid på den lille byen San Pedro Jocopilás når jeg hører den sangen. Byen og folkene jeg møtte der har gjort et uutslettelig inntrykk på meg. Jeg kom til San Pedro på min første ordentlige ledsaging for PBI, på en utgravning for å lete etter folk som ble "forsvunnet" (bortført av millitære eller paramillitære under konflikten). Familiemedlemmer som leter etter sine kjære blir ofte utsatt for trusler - de som bortførte og drepte dem befinner seg stort sett fortsatt i byen og har ikke interesse i at deres ugjerninger blir kjent. Vi bodde hjemme hos Doña Mati og tilbrakte dagene på kirkegården der utgravningene foregikk. Her er noen utdrag av det jeg skrev etter de første dagene:

Nye familiemedlemmer har kommet til for å prøve å identifisere sine døde. Det eneste de har å gå etter foreløpig er klærne. Men hvordan husker en hva en person hadde på seg for 20 år siden, en dag en ikke visste var den siste? Doña Mati husker alt - skjorten, buksene, til og med skoene er som limt fast i hukommelsen hennes, sier hun. Og hun kan ikke glemme, vil ikke glemme, og vil lete helt til hun finner sin ektemann.
(...)

Seinere ble vi invitert inn i kjøkkenet. Det var lavt under taket. Varmen fra to ildsteder kom godt med i den kalde kvelden (...) Der i varmen fikk vi mat, og doñaen fortalte om da mannen forsvant, om alle de som har mistet sine kjære. Hun fortalte om mannen, hvordan han var og hvor tungt det var - og fortsatt er - å miste ham. Om det å bli aleine igjen med barna. Om foreldrene og deres opplevelser. Utrolig sterkt.

Oppholdene i San Pedro i november 2003 og juli 2004 var likevel ikke bare dette. Det var mye latter, søte barn, vennskap, varme og omsorg. Noe av det som imponerer meg så mye med mange folk jeg kjenner i Guatemala, er styrken deres, overlevelsesevnen og humoren. Jeg slutter aldri å fascineres av dem eller av landet. Det er viktig for meg at denne turen ikke bare blir en ferie, men også en mulighet til å møte igjen noen av dem som har gjort så sterkt inntrykk på meg.
Disse sjarmørene var en del av San Pedro for meg:



Mer om utgravninger og prosessen for rettferdighet:
Enkeorganisasjonen CONAVIGUA
CONAVIGUAS hjemmeside (spansk)
FAFG, en av organisasjonene som står for utgravningene
Oppklaringsprosessen: Comisión para el Esclarecimiento Histórico

mandag 7. april 2008

Eg skal reise til Panama!


I motsetning til Janosch's* vesle bjørn og vesle tiger, kommer jeg meg etter all sannsynlighet dit også! Med fly i stedet for flåte riktignok, og bare i noen få timer. I stedet for å mellomlande i USA skal jeg nemlig fly Oslo-Amsterdam-Panama! Passer meg fint, og så får jeg et nytt stempel i passet attpåtil!


* Nærmere research har vist at opptil flere jeg kjenner ikke kjenner til Janosch og historiene om den vesle tigeren og den vesle bjørnen. Hva kan jeg si, dere har gått glipp av masse! Mer om Janosch her og her.

Confirmation of your KLM booking

Departure
From Oslo to Amsterdam(Schiphol)
Flight number KL1142
Departure/Arrival 09.40 Fri 13 Jun 2008
Arrival time 11.30 Fri 13 Jun 2008
Class Economy
From Amsterdam(Schiphol) to Panama City(Tocumen Intl.)
Flight number KL0757
Departure/Arrival 13.30 Fri 13 Jun 2008
Arrival time 17.40 Fri 13 Jun 2008
Class Economy Class
From Panama City(Tocumen Intl.) to Guatemala City(La Aurora)
Flight number KL3017
Departure/Arrival 20.44 Fri 13 Jun 2008
Arrival time 21.59 Fri 13 Jun 2008
Class Economy
Remarks Total journey time: 20 hours 19 minutes
Operated by CM


Return
From Guatemala City(La Aurora) to Panama City(Tocumen Intl.)
Flight number KL3018
Departure/Arrival 14.39 Fri 4 Jul 2008
Arrival time 17.54 Fri 4 Jul 2008
Class Economy
Remarks Operated by CM
From Panama City(Tocumen Intl.) to Amsterdam(Schiphol)
Flight number KL0758
Departure/Arrival 19.35 Fri 4 Jul 2008
Arrival time 13.10 Sat 5 Jul 2008
Class Economy Class
From Amsterdam(Schiphol) to Oslo
Flight number KL1147
Departure/Arrival 14.45 Sat 5 Jul 2008
Arrival time 16.35 Sat 5 Jul 2008
Class Economy
Remarks Total journey time: 17 hours 56 minutes


Need I say more...? Hurra!!! Og takk til -lin som gjorde det mulig å bestille allerede i dag!

onsdag 2. april 2008

Lago Atitlán, Sololá


Dagens bilde er fra Lago Atitlán i distriktet Sololá. Denne vakre innsjøen er omkranset av fjell, og området er frodig og grønt. Flere små landsbyer ligger rundt innsjøen, blant annet San Pedro La Laguna som jeg besøkte høsten 2004 rett før hjemreise til Norge. San Pedro er en koselig by, dessverre alt for preget av at vestlige backpackere og andre turister har kommet dit for å selge og kjøpe narkotika. Dette har gått utover lokalbefolkningen, da flere av dem også har blitt misbrukere. Likevel, naturen er fantastisk og San Pedro kan blant annet by på varme kilder der en kan bade med utsikt mot vakker natur.

På turen denne gang har jeg et håp om å få kombinert to av mine lidenskaper; Guatemala og yoga! Landsbyen San Marcos La Laguna har flere yogasentre og hoteller som tilbyr gratis og billig yoga, og flere av de andre landsbyene skal ha tilbud også. Faren for overdreven "gringofaktor" (nordamerikanere og europere på tur) er absolutt tilstede, men for noen dager skal nok det gå bra. Det må jo være fantastisk med utendørsyoga med denne naturen rundt seg, eller hva?




Jeg gleder meg i hvert fall!
Akkurat nå er det en kortere reise som står for tur: Berlin med jobben! Det skal nok bli bra det også, gitt..